МИСЛЕВМЕ ДЕКА СЛЕДИМЕ ПАТЕКА

РИКАРД БЕКМАН, ДИРЕКТОР НА АВАНТУРАТА G4 2006 COMPETITION И ВОДАЧ НА ТИМОТ ЗА ИЗВИДНИЦА, ЗБОРУВА ЗА СПОСОБНОСТИТЕ НА АВТОМОБИЛОТ И ТЕШКИОТ ТЕРЕН ВО БОЛИВИЈА

Поминавме година и пол во извидување и подготвување на авантурата 2006 G4 Challenger и за тоа време станавме локалци. Бевме сместени во Санта Круз и ги знаевме најдобрите барови, најдобрите патеки и најдобрите контакти.


Бевме двајца швеѓани, еден јужноафриканец, еден пар британци и еден шпанец. Шест момчиња што ги бараа најдобрите локации во Боливија. Требаше да ги најдеме, да ги испитаме и да ги оцениме. Тоа беше голема работа. Најдовме фантастични места каде што никој никогаш не стапнал - дури ниту локалните водичи.


Еден ден мислевме дека следиме патека. Таа почна да оди нагоре кон планината, но немаше серпентини - одеше само право нагоре. Беше очигледно дека тоа е местото каде што би поставиле жичара. Патеката стана многу, многу стрмна. На крајот тоа не беше никаков проблем за Discovery, но беше страшно колку стана стрмен теренот.


Боливија има патишта со екстремни нерамнини, дупки, пукнатини и изронети рабови. Сите се покриени со чакал и ако поминувате преку вакви делови на пат во Шведска или во Англија, би возеле со брзина од пет километри на час, затоа што знаете дека се долги само околу 100 метри. Но, во Боливија тоа беше патот. Нашиот механичар ни кажа дека системот за потпирање апсорбирал повеќе удари за еден ден возење во Боливија отколку што ќе апсорбира за целиот работен век на автомобилот во Обединетото Кралство.